Linde van Tienen

De feiten op een rijtje:
– 35 jaar oud
– Oprichtster van Thea en vaste docent
– Geeft o.a. de cursussen: Muziektheater en Improvisatietheater

Dit moet je weten over Linde van Tienen.
Linde is oprichtster van Theaterwerkplaats Haarlem en is vaste Thea-docent. Spelplezier staat bij haar voorop: minder denken, meer doen! Liefst die dingen die je eigenlijk spannend vindt om te doen. Of je nu een beginnend of gevorderd speler bent, Linde hoopt ieder op zijn of haar eigen niveau een stap verder te brengen. “Ik hou van de psyche van de mens. Datgene wat jij lastig vindt om te spelen, of wat jij lastig vindt aan improvisatie, zegt veel over jou. Ik hoop daar ook inzicht in te geven en je op een veilige manier mee te laten oefenen (zonder dat het therapie wordt). Als maker/regisseur wil ik mensen aan het denken zetten”, aldus Linde.

Zo rolde Linde de theaterwereld in…
Vanaf haar 8e speelde ze in de toneelstukken die haar moeder maakte voor de kerk. Linde kreeg veel complimenten en dacht: ‘blijkbaar ben ik hier goed in’. Vanaf toen wilde ze actrice worden, later kwam daar zingen en dansen bij en leek ‘musicalster’ haar wel wat. Ze bleef toneelspelen in haar tienerjaren. Linde: “Op mijn 17e kwam ik erachter dat ik liever met mensen werkte, dan dat ik zelf op het podium stond. Daarom dus: theaterdocent en regisseur (opleiding gedaan bij de Hogeschool voor de kunsten ArtEZ in Zwolle & Trainingacteur bij Dubbel EE). En ik heb nooit spijt gehad van die keuze.”

Waarom Linde doet wat ze doet…
“Omdat volwassenen te weinig spelen. Wij mensen nemen het leven vaak erg serieus. We spelen rollen. Vinden dat we dingen moeten doen of juist niet mogen doen. Spelen is uit die rol breken. Erachter komen dat je iemand anders kunt zijn. En dat is soms ook doodeng. Want als er geen houvast is, dan is alles mogelijk. Dat spannende – niet weten wat er gaat gebeuren, even niet meer de controle hebben over jezelf en de ander – gecombineerd met de lol van spelen is ultiem en bevrijdend en fijn. Als het lukt om mensen dat (af en toe) te laten ervaren dan heb ik mijn doel bereikt in het leven.”

Speelt Linde zelf ook?
Linde: “Ik heb na mijn afstuderen 10 jaar amper zelf gespeeld, alleen geregisseerd en lesgegeven. Sinds 2021 speel ik zelf weer: improvisatietheater. Ik vind het te gek en doodeng tegelijk. Vooral dat ‘het’ niet altijd lukt. Langzaam leer ik meer te ‘spelen’, en minder bezig te zijn met ‘een goede scène’ creëren.” 

Wat doet Linde als ze niet met Thea(ter) bezig is?
Linde werkt op het Stedelijk Gymnasium als theaterdocent, regisseur, mentor en ontwerper van Burgerschapslessen. Ze leest graag, loopt hard, luistert muziek en drinkt (speciaal)bier met vrienden. 

Lindes beste speel-advies:

Durf te falen.

– Linde van Tienen