Oedipus

Voor mensen die durven de diepte in te gaan! Online project van 3 avonden.

De theaters zijn dicht en de toneelprojecten liggen stil. Gelukkig hebben we een alternatief! Op zondagavond 21 maart zendt Internationaal Theater Amsterdam (ITA) een steengoede versie van de tragedie Oedipus uit. Je weet wel, die tragedie van Sophocles waarnaar we nog regelmatig refereren als we het hebben over het Oedipus-complex. Het ultieme stuk om te kijken in verkiezingstijd. Omdat wij hem al een jaar geleden (pre-corona) hebben gezien, weten we dat de voorstelling zeer de moeite waard is en hebben we rondom deze voorstelling een project bedacht.

Op de eerste avond duiken we in het verhaal van Oedipus en lezen we samen de oorspronkelijke versie van Sophocles. Je krijgt een inkijkje in hoe het theater was in die tijd (400 v. Chr.) en leert de beginselen van de theatergeschiedenis. Op de tweede avond bekijken we de livestream van de bewerking van Robert Icke bij ITA. De derde avond praten we na over de voorstelling, vergelijken we de bewerking van ITA met andere bewerkingen van Oedipus en gaan we zelf een aantal scènes spelen.
Let op: dit traject is volledig online. We zullen elkaar ontmoeten via de webcam.

Algemene informatie:
Niveau: iedereen die interesse heeft in theater kijken en theatergeschiedenis
Data: maandag 15 maart, zondag 21 maart en maandag 29 maart 2021
Tijd: van 20:00-22:00u
Kosten: €27 + €12,50 voor de livestream op 21 maart 2021
Aantal deelnemers: min. 8, max. 18
Locatie: online

Linde van Tienen (1987) is de oprichter van Theaterwerkplaats Haarlem. Ze regisseerde meer dan 20 voorstellingen met volwassenen en jongeren sinds haar afstuderen in 2011 (Theaterdocent ArtEZ). Haar stukken bevatten humor en laten je nadenken over maatschappelijke thema’s. Naast de voorstellingen die ze maakt bij Theaterwerkplaats Haarlem regisseert ze voorstellingen op het Stedelijk Gymnasium en programmeert ze theater bij Parksessies.

Stijn Dijkema (1992) is een jonge theaterregisseur met een maatschappelijk hart. De grote klassieke theaterteksten vormen vaak een uitgangspunt voor zijn werk. Afgelopen zomer studeerde hij af aan de regieopleiding in Amsterdam met het stuk “OEDIPUS”. Dit seizoen regisseerde hij “KENAU” bij de Stadsschouwburg & Philharmonie in Haarlem en “In Nabijheid” bij de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.